Είναι κοινή πρακτική πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση μεγάλη ή μικρή, να πρέπει ο ασθενής να εκτιμηθεί και να «λάβει έγκριση» από καρδιολόγο. Πόσο σημαντική είναι όμως αυτή η διαδικασία και κατά πόσο μπορεί να προλάβει επικίνδυνες καταστάσεις στους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν?
Πολλοί άνθρωποι στην διάρκεια της ζωής τους έχουν να αντιμετωπίσουν την διάγνωση και θεραπεία ενός κακοήθους νεοπλάσματος.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις συνηθέστερες καρδιακές αρρυθμίες. Προσβάλλει περισσότερο από το 1% του πληθυσμού και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 5 νέες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής ανά 10.000 κατοίκους.
Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στην απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών από αθηρωματώδεις πλάκες. Οι αθηρωματώδεις αυτές πλάκες δημιουργούνται μετά από κάποια βλάβη στο ενδοθήλιο των στεφανιαίων αρτηριών, που είναι η μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών.
Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα παγκοσμίως λόγω του ότι είναι εξαιρετικά συχνή (περίπου 25-35% του πληθυσμού των ενηλίκων), έχει χαμηλό ποσοστό επαρκούς ρύθμισης (περίπου 40% των υπερτασικών) και υψηλό κόστος για το Εθνικά Συστήματα Υγείας.
Η δοκιμασία κόπωσης είναι ίσως η σπουδαιότερη αναίμακτη διαγνωστική μέθοδος για τη διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Πρόκειται για εξέταση που εκτελείται από ειδικευμένο καρδιολόγο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την παρουσία και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα τόσο για την καρδιολογία όσο και για την κοινωνία. Οι διαστάσεις του προβλήματος αυτού αυξάνονται καθημερινά, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού.
Δεδομένης της συχνότητας εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου αλλά και της θνητότητας και νοσηρότητάς της, η πρόληψη ακόμα και μικρού ποσοστού νέων περιπτώσεων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές.