ΠΟΤΕ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ;
 
  
ΠΟΤΕ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ;
Βασιλική Αρβανίτη

Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Ενδοσκόπος
υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Μετεκπαιδευθείσα στο Λονδίνο
Επιμελήτρια Γαστρεντερολογικής Κλινικής
Γενικής Κλινικής Πειραιώς Ιπποκράτης Α.Ε.

 

Όταν μιλάμε για διάρροια, εννοούμε όταν κάποιος έχει πολλές ή μαλακές, ή υδαρείς κενώσεις. Συνήθως αναφερόμαστε σε πάνω από 3 κενώσεις την ημέρα. Όταν η διάρροια ξεπεράσει τις 4 εβδομάδες μιλάμε για χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο.

Το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής και χρειάζεται διερεύνηση γιατί υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις που μπορεί να υποκρύπτονται. Η σωστή διάγνωση θα οδηγήσει και στη θεραπεία, καθώς και στη βελτίωση της ζωής του πάσχοντος. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούν οι κυριότερες αιτίες διαρροϊκού συνδρόμου στις δυτικές χώρες.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ;

Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο.
Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Καταρχήν όπως σε όλα τα θέματα υγείας ο γιατρός πρέπει να λαμβάνει λεπτομερέστατο ιστορικό. Οι διατροφικές συνήθειες, η λήψη φαρμάκων, ο αριθμός των κενώσεων αλλά και η εμφάνιση κενώσεων τη νύχτα, η παρουσία αίματος και βλέννης στα κόπρανα, η ανορεξία, η αναιμία, το κοιλιακό άλγος, είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσει ο γιατρός. Με βάση το ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα αλλά και την ηλικία, θα κατευθυνθεί ο έλεγχος. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνεται ένας βασικός αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, εξέταση κοπράνων, κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση, αξονική ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας, έλεγχος θυρεοειδούς κτλ. Είναι καλό, κάποιος που πάσχει να απευθύνεται στον ειδικό για την προσέγγιση. Πολύ συχνά, ιδίως όταν δεν υπάρχει πόνος στην κοιλιά, βλέπουμε ασθενείς να καθυστερούν την επίσκεψη στον ειδικό με αποτέλεσμα να θέτους τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όπως για παράδειγμα όταν υποκρύπεται καρκίνος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη νόσο και είναι εξατομικευμένη. Μπορεί να είναι μόνο αλλαγή διατροφικών συνηθειών, αλλά μπορεί να χρειάζεται χρόνια φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργική.

ΤΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Αναλόγως την υποκείμενη νόσο το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο μπορεί να συνοδεύεται από ποικιλία συμπτωμάτων.

Μερικά από αυτά είναι: κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός, απώλεια βάρους, ανορεξία, πυρετός, αίμα στα κόπρανα, πόνος σε αρθρώσεις, εξάνθημα κτλ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ