ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C
 
  
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C
Νικόλαος Αθανασόπουλος
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Επεμβατικός Ενδοσκόπος
Επιμελητής Γαστρεντερολογικής Κλινικής
Γενικής Κλινικής Πειραιώς Ιπποκράτης Α.Ε.Τι είναι η ηπατίτιδα C;


Η ηπατίτιδα C αποτελεί μια χρόνια ιογενή λοίμωξη του ήπατος. Καλείται «κρυφή νόσος» (silent disease), καθώς είναι μια ύπουλη λοίμωξη που μπορεί για πολλά χρόνια να παραμένει ασυμπτωματική και να εμφανιστεί με μια σοβαρή επιπλοκή μετά από δεκαετίες από την αρχική πρωτολοίμωξη. Υπολογίζεται ότι 170 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Αποτελεί όμως τη μοναδική χρόνια ιογενή λοίμωξη που μπορεί να ιαθεί πλήρως μετά από κατάλληλη θεραπευτική αντιική αγωγή.

Ποια είναι η φυσική ιστορία της νόσου;

Από τη στιγμή που ο ιός θα εισέλθει στον οργανισμό, περνά ένα διάστημα από 1 μέχρι 6 μήνες που ο τελευταίος επωάζεται. Στη συνέχεια προκαλείται η οξεία HCV λοίμωξη που στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων (>80%) διαδράμει χωρίς συμπτώματα. Το 15% των ασθενών καθαίρει τον ιό και αυτοϊάται, το 85% όμως εισέρχεται σε χρονιότητα. Από αυτούς το 80% των ασθενών διαδράμει μια χρόνια, σταθερή, ασυμπτωματική ως επί των πλείστων πορεία, το 20% όμως θα αναπτύξει σε άλλοτε άλλο χρόνο κίρρωση του ήπατος. Από αυτούς τα ? θα έχουν μια αργή εξέλιξη το υπόλοιπο ? όμως θα αναπτύξει κάποια επιπλοκή, όπως ηπατική ανεπάρκεια ή ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Πως μεταδίδεται η ηπατίτιδα C;

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης της ηπατίτιδας C είναι η παρεντερική έκθεση σε μολυσμένο με τον ιό αίμα ή παράγωγο αίματος.
  • Μεταγγίσεις: παλαιότερα οι μεταγγίσεις θεωρούνταν ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης. Πλέον όμως ο τρόπος αυτός έχει εκμηδενιστεί αφού οι φιάλες αίματος ελέγχονται εξονυχιστικά για πιθανότητα παρουσίας του ιού. Η πιθανότητα μόλυνσης από μετάγγιση σήμερα θεωρείται μικρότερη από 1 στα 2.000.000 φιάλες.
  • Ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών: αποτελεί σήμερα το κύριο τρόπο μετάδοσης της ηπατίτιδας C. Η κοινή χρήση βελονών θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.
  • Χρόνια αιμοκάθαρση: οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοδιύληση έχουν αυξημένα ποσοστά λοίμωξης από C.
  • Ιατρικές πράξεις: μόλυνση μπορεί να συμβεί είτε σε ιατρικο, νοσηλευτικό προσωπικό από ατύχημα (π.χ. τρύπημα από μολυσμένη βελόνα) ή σε ασθενείς από μη καλή αποστείρωση εργαλείων.
  • Κοινή χρήση ξυραφιών και οδοντόβουρτσας.
Αναφέρονται σπάνια και μη παρεντερικοί τρόποι μετάδοσης, όπως είναι οι σεξουαλικές επαφές και η κύηση.
  • Σεξουαλικές επαφές: οι συνήθεις σεξουαλικές επαφές δεν αποτελούν συχνό τρόπο μετάδοσης της C. Εξαίρεση αποτελούν οι ομοφυλοφιλικές επαφές μεταξύ ανδρών και το πρωκτικό σεξ.
  • Κύηση: πιθανή, αλλά μικρή (<5%) είναι μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της γέννας από μολυσμένη μητέρα προς το βρέφος. Μηδαμινή θεωρείται η πιθανότητα μετάδοσης κατά το θηλασμό.


 
Η ηπατίτιδα C δε μεταδίδεται με τη χειραψία, το φιλί, την κοινή χρήση τουαλέτας, κουζινικών σκευών (κουτάλια, πιρούνια), πετσέτας.

Υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα C;

Ναι και οποιοσδήποτε διαγνωσθεί με ηπατίτιδα C θα πρέπει να επισκεφτεί γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο, προκειμένου να εξεταστεί και να του δοθούν οδηγίες για πιθανή θεραπεία. Συνήθως, ακολουθείται θεραπεία για 1 χρόνο με φάρμακα ενέσιμα και από του στόματος (ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη). Μεγάλο ποσοστό ασθενών που θα λάβουν θεραπεία (>70%) θα ιαθούν πλήρως από τη λοίμωξη.

Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη από την ηπατίτιδα C;

Όχι, αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορεί στην αγορά εμβόλιο για την ηπατίτιδα C, ούτε πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει, λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων του ιού. Η έρευνα όμως για τη δημιουργία νέων φαρμάκων προχωρά ταχύτατα και πολλές καινοτόμες θεραπείες βρίσκονται προ των πυλών.