ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
 
  
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
Πανουσόπουλος Σωτήριος-Γεώργιος
Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Γενικής Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης»
 
 

Πότε πρέπει να αφαιρείται η χοληδόχος κύστη;


Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός θύλακος (σάκκος) στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλίας, στην κάτω επιφάνεια του ήπατος. Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει τη χολή, ένα υγρό που παράγεται στο ήπαρ και βοηθά στην πέψη λιπαρών τροφών. Η χολή περιέχει χοληστερόλη και χολικά άλατα. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία των ουσιών αυτών, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ίζημα και μικροί σκληροί λίθοι που λέγονται χολόλιθοι. Η ύπαρξη χολολίθων από μόνη της δεν προκαλεί συμπτώματα και πολλές φορές δεν ανακαλύπτονται, παρά μόνο τυχαία στο πλαίσιο προσυμπτωματικού ελέγχου (check-up) με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος της κοιλίας.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όμως, οι χολόλιθοι ενσφηνώνονται στον κυστικό πόρο, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα). Είναι επίσης πιθανό να μεταναστεύσουν σε άλλα σημεία του χοληφόρου δέντρου και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως ίκτερο, χολαγγειίτιδα ή και παγκρεατίτιδα.

Στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει συμπτωματική χολολιθίαση, δηλαδή οι λίθοι δεν ανακαλύπτονται τυχαία, αλλά λόγω ενοχλημάτων που σχετίζονται με αυτούς (κωλικός, χολοκυστίτιδα, παγκρεατίτιδα), θα πρέπει να αφαιρείται η χοληδόχος κύστη (χολοκυστεκτομή). Αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τυχαίας ανεύρεσης της χολολιθίασης συνιστάται χολοκυστεκτομή, όταν υπάρχει λίθος διαμέτρου άνω των 2 εκατοστών, ή όταν υπάρχουν πολυάριθμοι πολύ μικροί λίθοι (μικρολιθίαση), λόγω του κινδύνου προκλήσεως σοβαρών επιπλοκών που ορισμένες φορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των πασχόντων, ιδιαίτερα των υπερηλίκων.

Τι σημαίνει λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνονται στο κοιλιακό τοίχωμα δύο μικρές τομές ενός εκατοστού, και άλλες δύο ακόμα μικρότερες, μισού εκατοστού. Από τις τομές αυτές εισέρχεται η κάμερα και τα ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο χειρουργός για να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη.

Για την εκτέλεση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής ο ασθενής λαμβάνει γενική αναισθησία. Πολύ συχνά ο χειρουργός επιλέγει μετά την αφαίρεση της χολής, να τοποθετήσει ένα μικρό σωληνάκι διαμέσου μιας εκ των μικρότερων τομών, που λέγεται παροχέτευση. Σκοπός του είναι η απορροή υπολειμμάτων αίματος και ορού από την επέμβαση, και αφαιρείται λίγες ώρες μετά την επέμβαση, με εντελώς ανώδυνο τρόπο.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία μέσης βαρύτητας χειρουργική επέμβαση που εκτελείται με ασφάλεια στις μέρες μας από εξειδικευμένους γενικούς χειρουργούς και εμφανίζει πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή (παραδοσιακή) χολοκυστεκτομή, κυρίως ως προς το μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς, αλλά και την ταχύτερη αποκατάσταση.

Ανάρρωση μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η ανάρρωση μετά από λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ταχεία. Την επομένη της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ ο πόνος είναι ελάχιστος ακόμα και τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες επιτυγχάνεται μέσα σε δύο εβδομάδες. Συγκριτικά, η ανοικτή μέθοδος χολοκυστεκτομής απαιτεί τουλάχιστον 35 ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο, με σημαντικά περισσότερο πόνο, και τουλάχιστον χρονικό διάστημα ενός μήνα μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής σε όλες τις δραστηριότητές του.

Μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς χοληδόχο κύστη;

Η ζωή χωρίς χοληδόχο κύστη είναι απόλυτα φυσιολογική. Ακόμα και σε απουσία της, το ήπαρ παράγει χολή και την διοχετεύει στο έντερο, ώστε να μην διαταράσσεται η πεπτική λειτουργία.

Σπάνια, αναφέρονται δυσάρεστα συμπτώματα μετά από γεύματα πλούσια σε λιπαρά από ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή, όπως μετεωρισμός ή διάρροιες. Στις περιπτώσεις αυτές, ο περιορισμός λήψης των τροφών αυτών εξαφανίζει και τα ενοχλήματα. Σε επίμονες περιπτώσεις απαιτείται η επίσκεψη στον ιατρό για πιθανή περαιτέρω διερεύνηση μήπως συνυπάρχουν, δηλαδή, άλλες παθήσεις.