ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ
 
  

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

Η αποκατάσταση του μαστού περιλαμβάνει το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων που έχουν ως σκοπό την δημιουργία νέου μαστού σε γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή λόγω Ca

Η αποκατάσταση του μαστού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής με τεράστια οφέλη.

Στο ερώτημα ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για αποκατάσταση , η απάντηση είναι απλή. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού. Το ερώτημα που ανατέλλει αβίαστα πλέον είναι… το πότε!

Μπορεί να γίνει άμεσα, δηλαδή ταυτόχρονα με την επέμβαση της μαστεκτομής όπου η γυναίκα-ασθενής <ξυπνά> από την ακρωτηριαστική αυτή επέμβαση έχοντας νέο στήθος στην χειρουργημένη πλευρά. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η μικρότερη ψυχολογική επιβάρυνση της ασθενούς, η οποία δεν βιώνει την εικόνα του ακρωτηριασμένου στήθους.

Η απώτερη αποκατάσταση μπορεί να γίνει μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα δηλ μετά από κάποιους μήνες, όταν η ασθενής θα είναι ογκολογικά ασφαλής.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ? ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ?


Δεν υπάρχει κάποιο όριο στην ηλικία της ασθενούς που επιθυμεί να οδηγηθεί στην αποκατάσταση. Κάθε γυναίκα έχει υποστεί ή που πρόκειται να υποστεί μαστεκτομή δικαιούται να αναζητήσει τη δημιουργία νέου μαστού. Οι λόγοι βέβαια είναι προφανείς. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του ακρωτηριασμού του μαστού και τα κοινωνικά φαινόμενα που επισυνάπτονται είναι γνωστά σε όλους.

Η γυναίκα αισθάνεται ακρωτηριασμένη σε ένα τόσο τρυφερό σημείο, άμεσα συνδεδεμένο με την θυληκότητά της. Δεν μπορεί να ντύνεται εύκολα ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για ελαφρύ ρουχισμό. Πολλές φορές ντρέπεται ακόμη και τον σύντροφό της αλλά και τις άλλες γυναίκες, δηλαδή ο ρόλος της ως γυναίκα διαταράσσεται ριζικά.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ?

Η φαρέτρα του πλαστικού χειρουργού πλέον είναι γεμάτη εμπειρίες αλλά και πλήθος χειρουργικών τεχνικών για την αποκατάσταση του μαστού. Σας αναφέρω επιγραμματικά την τοποθέτηση πρόθεσης, διαφόρων κρημνών όπως ο πλατύς ραχιαίος και ο ορθός κοιλιακός, ή ακόμη και οι ελεύθεροι αιματούμενοι κρημνοί.

Η επιλογή είναι συνάρτηση της κατάστασης της περιοχής του μαστού, αλλά και της επιλογής της ασθενούς Τελευταία φαίνεται να κερδίζει έδαφος η χρησιμοποίηση των tissue expanders(διατατήρες ιστών) και πρόθεση σιλικόνης χωρίς όμως να μειώνεται η αξία των προαναφερθέντων χειρουργικών επιλογών αποκατάστασης.

Οι διατατήρες ιστών(tissue expanders) τοποθετούνται κάτω από τον μείζωνα θωρακικό μυ που βρίσκεται κάτω από τον μαστό. Μετά την επέμβαση, στο ιατρείο πλέον, μέσω μιας βαλβίδας και ανα τακτά χρονικά διαστήματα αρχίζουμε τη διαστολή του διατατήρα με φυσιολογικό ορό. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι ώστε να δημιουργηθεί ικανή χωρητικότητας κοιλότητα ούτος ώστε να δεχθεί το πρόθυμα σιλικόνης. Η διάρκεια της διαστολής απαιτεί ένα χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών

ΘΗΛΗ?

Εύστοχη παρατήρηση. Βεβαίως και δημιουργούμε το σύμπλεγμα θηλής – θηλέας άλω αλλά όχι άμεσα με την τοποθέτηση της πρόθεσης σιλικόνης. Περιμένουμε ένα μικρό διάστημα έτσι ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στον νέο μαστό να πάρει τη φόρμα του.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ναι σε μια επέμβαση αποκατάστασης του μαστού σε γυναίκες που έχουν υποστεί την ακρωτηριαστική επέμβαση της μαστεκτομής διότι αποτελεί μια ασφαλή επέμβαση με έμφαση στην ψυχολογική αναγέννηση της γυναίκας